Luleå Energi

Luleå Energi

Det här är vi

När vi pratar om en hållbar omställning av samhället handlar det bland annat om att i så stor utsträckning som möjligt ta vara på de resurser vi har. När vi förstår värdet av energi blir det lättare att motiveras att använda den smartare, första steget är att vårda det vi har och bli mindre slösaktiga. För oss handlar det om att ta tillvara på de förutsättningar som finns här i norr, och använda rätt energi till rätt saker. Vi använder fjärrvärme till att värma hus och varmvatten, och el till andra prylar. Samtidigt skapar vi nya lösningar och energitjänster som gör att vi möter morgondagen på bästa sätt. Det är så vi tar oss mot vår vision: att vara ett nav i regionens energiomställning.

Utveckling och energitjänster

Många av de val vi som människor gör i vardagen sker på autopilot, det är naturligt. Men fler och fler funderar över hur vardagsvalen blir hållbara i längden, och vad som egentligen är rätt. Vi på Luleå Energi har inte alla svar, men vi ägnar stor del av vår vardag att testa nya lösningar. Det vi däremot är säkra på är att vi inte kan lösa energifrågan själv. Tillsammans med våra kunder kan vi effektivisera och göra det mesta av våra gemensamma resurser. Vi tror att det starkaste vi kan göra är att involvera dig, så att du bli en del av lösningen och konkret ser nyttan av din ansträngning. Och att vårt jobb är att göra det så enkelt som möjligt för dig att välja rätt. Inte för vår egen skull, utan för oss alla.

Vart vi är på väg

Omställning mot hållbar utveckling och utfasning av fossila bränslen kommer att innebära stora förändringar i hur vi använder energi, vilken energi vi använder i olika sammanhang och varifrån den kommer. Energitjänster skapar mervärde och kundnytta genom att utveckla nya och efterfrågade produkter och tjänster utifrån kundbehov och Luleå Energis övriga affärsområden.

Vad vi har kvar

Den globala och lokala omställningen och utvecklingen på energiområdet med de nya behov som uppstår har precis tagit sin början. Att kunna leverera både helhetslösningar och bredd av produkter samt energi- och effektiviseringstjänster är avgörande för upplevd kundnytta och konkurrens. För 2021 förutspår vi att det kommer ske en fortsatt stark utveckling och efterfrågan på offentlig och privat laddinfrastruktur för elfordon samt solcellsinstallationer.

Vilka våra utmaningar är

Marknaden med produkter och tjänster blir allt mer komplicerad, individualiserad och decentraliserad. Vi ser därför behov av att utveckla produkter och tjänster som är specialiserade och användarnära och som gynnar en ökad flexibilitet. Bland sådana tjänster finns exempelvis batterilösningar för ellagring från solcellsanläggningar.

Artiklar

Helia – hela Luleås solkraftspark

Precis som solen gav förutsättningar för liv på jorden i tidernas begynnelse, pekar också vår närmaste stjärna ut riktningen mot en hållbar framtid. Vår solkraftspark Helia består av dubbelsidiga solpaneler som fångar in solljuset från två håll istället för ett, en smart lösning för våra skiftande årstider.

Verktyg för energieffektivisering

Luleå Energis verktyg Energianalys ger både företag och privatpersoner koll på sin energianvändning.

Fortsatta investeringar i laddinfrastruktur

Luleå Energi fortsätter att investera i laddinfrastruktur i Luleå kommun. Under 2020 har fler destinationsladdarea installerats och den superladdare som byggt tillsammans med Scania invigts. Dessutom har olika betallösningar testats på utvalda stationer för att utvärdera ett enkelt och smidigt betalsätt för elbilsägarna.

Nyckeltal

 

Vi redovisar både hur vi själva bidrar till att minska CO2-utsläppen i vår egen verksamhet och hur tillhandahållna energilösningar till våra kunder bidrar till att minska klimatpåverkan.
Besparing av CO2-utsläpp genom kundinstallerade solceller har ökat med ca 30% till 342 ton CO2e. Produktionen från våra egna solceller har dock varit lägre under 2020 än under föregående år, vilket beror på en ombyggnation av solcellsparken, totalt 161 ton CO2e har sparats under 2020 via den egna solelproduktionen.

Under året har försäljningen av laddboxar fördubblats jämfört med tidigare försäljning. Detta innebär att de av Luleå Energi försålda laddstolparna sedan 2018 bidragit till en besparing på 516 ton CO2e under 2020.

Totalt bidrog de olika energitjänsterna till att minska CO2-utsläppen med 1210 ton CO2e under 2020.

Elnät

Ibland är det du inte ser viktigast av allt. Runtomkring oss, i marken, mellan byggnader och stadsdelar, flödar ett komplext system som är själva hjärtat i allas vår vardag. Elnätet måste fungera, idag och i morgon. Det är infrastrukturen som gör det möjligt att med trygghet njuta av midvinterkylan. Som skapar möjligheter för dig att välja elbil, eller skicka tillbaka panelproducerad solenergi till andra kunder. Vi på Luleå Energi har som mål att i samma stund som våra kunder vill göra nya, smartare framtidsval – så ska förutsättningarna redan finnas. Vart än teknikutvecklingen tar oss, hur smarta våra hem och automatiserade våra industrier blir – så fortsätter vi ligga steget före. När du inte lägger märke till det så fungerar elnätet som bäst.

Vart vi är på väg

Luleå Energi Elnät skapar stora värden för kunder, samhälle och klimat genom att i elnätet leverera den elenergi som möjliggör energiomställningen från fossil till förnybar energi. Elnätet är en av de viktigaste infrastrukturerna för hållbar utveckling. Luleå Energi Elnät vill inte bara bidra utan även vara drivande i samhällets arbete med att minska direkt och indirekt miljöpåverkan.

Vad vi har kvar

I energiomställningen med höga effekter, stora elförbrukare, mer elektrifiering och allt fler elbilar ökar behovet av kapacitet i elnätet. För att klara morgondagens behov av större effektuttag och att ansluta fler enskilda mikroproducenter av el, krävs stora investeringar över flera år. Luleå Energi Elnät planerar och investerar för ett leveranssäkert elnät med hög kapacitet för framtidens behov.

Vilka våra utmaningar är

Hur det framtida elnätet ska byggas och finansieras är en stor utmaning. Nödvändiga och kostsamma investeringar behöver göras, samtidigt som osäkerheten runt regelverk och politiska beslut gällande finansiering och drift av elnäten i Sverige är stor. Vi jobbar tillsammans med myndigheterna för att nå en långsiktighet och stabilitet i regelverk och lagstiftning. Detta är en förutsättning för att klara den utveckling av elnäten som vi behöver i Sverige.

Artiklar

En plats för tillväxt och elintensiva näringar

Vår nordliga region har stora möjligheter att stärka sin position bland annat tack vare tillgång på förnybar energiproduktion. Så vilka är förutsättningar för att regionen ska fortsätta att växa och vara en attraktiv plats för nya medborgare och etableringar även i framtiden?

Nya elmätare ger ett smartare elnät

För att uppnå de funktionskrav på elmätare som regeringen beslutat om kommer Luleå Energi att byta ut 30 000 elmätare hos kund de närmaste åren. De nya kraven börjar gälla den 1 januari 2025 och är ett steg mot ett smartare elnät.

Tillgången till el är avgörande för att möte framtidens energibehov i Luleå

Den senaste tiden har förstudien som Luleå kommun tagit fram avseende Trekantens parkering i Norra hamn diskuterats flitigt. Förstudien bygger bland annat på Luleå Energis visionsskisser över platsen då fördelningsstationen som försörjer innerstaden med el behöver byggas om och byta plats.

Nyckeltal

 

Energimarknadsinspektionen är tillsynsmyndighet och för statistik över leveranssäkerheten i Sveriges elnät. Leveranssäkerheten anges i medelavbrottstid i minuter (SAIDI) och genomsnittligt antal avbrott (SAIFI). Statistiken kan nationellt visa på stora skillnader om det exempelvis avser tätortsnät eller landsbygdsnät, samt om elnätet utsatts för väderstörningar. Därför är statistiken inte direkt jämförbar mellan olika nät i olika regioner eller i samma nät mellan olika år. Överlag är dock tillgängligheten i svenska elnät mycket god. I Sverige är snittet 99,97% och Luleå Energi Elnät låg 2020 mitt på snittet, d.v.s. 99,97%. 

Värme och kyla

Bakom en bekväm vardag döljer sig ett envist arbete att hitta restresurser att ta till vara på. Överallt omkring oss finns energi som kan användas till något nytt istället för att gå till spillo. Vi på Luleå Energi har flera hållbara lösningar där vi tillsammans med andra hittat sätt att värma såväl hus som vatten. Men vi slutar inte där. När industrin och samhället förändras letar vi kontinuerligt efter nya källor, och ser oss om efter fler saker vår klimatsmarta värme och kyla kan skapa förutsättningar för. Framför oss ligger utmaningar i hur vi producerar, tillgängliggör och lagrar för att använda senare. Vi är övertygade om att vi är en del av lösningen. Men vi är långt ifrån ensamma. Vi behöver också samverka med andra aktörer som vill tänka nytt. Och så behöver vi dig.

Vart vi är på väg

Luleå Energi minskar CO2-utsläppen från fjärrvärmeproduktionen genom att fasa ut användningen av fossil olja. En åtgärd för detta är att anlägga ett stort energilager. Anläggandet av ett sådant energilager har påbörjats under 2020. Projektet stöttas av Klimatklivet, det nationella programmet för att finansiera klimatsmarta energilösningar. Förutom denna åtgärd planerar vi för fler bränslekonverteringar i befintliga anläggningar så att vi tar ytterligare steg mot vårt mål om egen fossilfri energiproduktion 2030.

Vad vi har kvar

I ett långsiktigt perspektiv behöver en hållbar fjärrvärmeproduktion vara fossilfri. Målet är att Luleås fjärrvärme i framtiden ska produceras helt av återvunnen värme samt förnybara energislag som till exempel träpellets, bioolja och förnybar el. Vi fortsätter expansionen av fjärrkyla i centrum för komfort- och processkyla med mindre energi- och klimatpåverkan än alternativa enskilda kyllösningar.

Vilka våra utmaningar är

Garantera fjärrvärme och fjärrkyla med högt kundvärde i Luleå oavsett om vi återanvänder restgaser från stålproduktionen, förnybara energislag eller annan återvunnen energi. Skapa kundtrohet genom oöverträffad upplevd kundnytta, så fjärrvärmen och fjärrkylan förblir konkurrenskraftiga och förstavalet för kunderna.

Artiklar

Återvinning i flera led

Återvunnen fjärrvärme är en bidragande orsak till att Sverige minskat de fossila utsläppen. Tillsammans med stålindustrin bygger Luleås energisystem på återvinning i flera led vilket är både flexibelt och miljövänligt.

Resan mot fossilfritt

Sverige är ett föregångsland när det kommer till att minska användningen av fossila bränslen. En viktig del handlar om att öka andelen egenproducerad förnybar energi. En annan om att ta tillvara på överskottsenergier som finns i samhället. Ta del av Svante Axelsson, Nationell samordnare Fossilfritt Sverige, och vår tidigare vd Anneli Sjömarks tankar kring elbranschens väg mot fossilfrihet.

Lagring för minskade co2-utsläpp

Luleå Energi ägnar en stor del av vardagen åt att testa nya lösningar för en hållbar framtid. Under förra året presenterades planerna för ett stort energilager som ska bidra till minskade Co2-utsläpp och högre leveranssäkerhet av fjärrvärme för Luleåborna.

Förnyelse av fjärrvärmenätet i centrala Luleå

Under 2020 har Luleå Energi fortsatt att förnya delar av fjärrvärmenätet i centrala Luleå. De gamla huvudledningarna på centrumhalvön är nu utbytta ut för att även i framtiden garantera trygga fjärrvärmeleveranser.

Nyckeltal

 
 

Luleå Energi har som mål att fjärrvärmeproduktionen ska vara fossilfri avseende primärenergi till år 2030. En del av Luleå Energis egna, verksamhetsgenererade, utsläpp kommer från fossil eldningsolja som energitillskott i fjärrvärmeproduktionen.

Elhandel

El blir allt viktigare i samhällets hållbara omställning. Vi på Luleå Energi har gjort det enkelt för oss genom att hämta energi från det som finns här, och finnas där våra kunder är. Så när vinternatten är som mörkast lyser Luleälven som starkast längs vägar, i hus och stad. Älven är vår allas gröna källa till energi. Oavsett var våra kunder bor finns vi nära till hands för råd, lösningar och möjligheter och genom den närheten kan vi, förutom att sälja förnybar el, hjälpa dem att minska sin egen elanvändning. Det är bra för både plånboken och miljön.

Vart vi är på väg

Att kunna sälja och leverera förnybar och miljövänlig elenergi för minskad klimatpåverkan har ett stort miljö-, kund- och samhällsvärde. Idag har Luleå Energis alla privatkunder 100% förnybar el från sol, vind och vattenkraftproducerad el. Luleå Energi Elhandel har som hållbarhetsmål att bibehålla den höga andelen såld miljöel till företagskunder vilken idag ligger på 60%. Vi ska även sälja andra hållbara produkter som bidrar till att sänka klimatpåverkande utsläpp.

Vad vi har kvar

Hållbar energiomställning kräver utökad produktion av förnybar el. Det finns ett affärsmässigt värde för Luleå Energi att se över möjligheterna till lokalt producerad elproduktion, i egen regi, i samverkan med andra eller att leverera lösningar, t.ex. solceller, som gör elhandelskunderna till mikroproducenter av el. Ökning av laddbara fordon kommer även att öka försäljning av förnybar el vilket gör att vi minskar utsläppen från fossila transporter.

Vilka våra utmaningar är

Andel förnybar el i Sverige ökar samtidigt som planerbar elproduktion minskar (såsom kärnkraft). Detta kommer ställa krav på ökad flexibilitet i energisystemet. Vi måste som elhandelsföretag hjälpa våra kunder att styra sin elkonsumtion så att vi bidrar till ett stabilare energisystem. Utmaningen är att utveckla produkter och tjänster som är värdefulla både för kunderna och energisystemet.

Artiklar

Vi har pekat ut riktningen och har gjort viktiga val för framtiden

Energibranschen genomgår stora förändringar och ett av de områden som påverkas starkt är elhandeln.

Ett annorlunda år för elhandeln

Året som gått har präglats av coronapandemin. Många av våra företagskunder har nog aldrig fått vara med om att ställa om sina verksamheter på så kort tid. Året blev också det varmaste året som uppmätts någonsin i Sverige och våra försäljningsvolymer sjönk kraftigt. Istället blev det ett bra år för både miljö och våra privatkunders ekonomi på grund av minskad elanvändning och låga elpriser.

Nyckeltal

 

Försäljningen av el till företag sjunker. Detta beror på det rekordvarma året 2020, fortsatta energieffektiviseringar samt även en del kundtapp. Andelen miljöel till företagen har ökat med ca 1% och ligger för 2020 på 60%, vilket är i linje med uppsatt mål. För år 2020 innebar det 327 GWh miljöel av totalt 547 GWh. Alla privatkunder har idag förnybar el producerad av sol-, vind- och vattenkraft.

Bioenergi från skogen

Energiförsörjning är en avgörande framtidsfråga. För att klara en hållbar omställning kommer vi behöva ta tillvara på naturresurserna i högre grad i framtiden. För oss på Luleå Energi är det självklara valet att se oss om i närmiljön och använda det som finns lokalt. Skogen har alltid spelat en avgörande roll för livet och försörjningen i norr, och även om vi känner den väl finns nya saker att utforska och ta tillvara på. För att i än större utsträckning vårda det vi har producerar vi, i samarbete med SCA, biobränsle av restprodukter från skogsindustrin. En del av resan mot ett fossilfritt samhälle som bland annat blir klimatsmart fjärrvärme hemma hos dig.

Vart vi är på väg

Träpellets spelar en viktig roll för energiomställningen i Sverige och Europa. För Luleå Energi är det en viktig del av att uppnå målet om egen fossilfri energiproduktion 2030.

Vad vi har kvar

Som en viktig råvaruleverantör måste en störningsfri produktion garanteras. Under 2021 kommer Bioenergis produktionsanläggningar att fortsätta rustas upp och förbättringsåtgärder genomföras utifrån energikartläggningen.

Vilka är våra utmaningar

Träpellets är ett bra exempel på cirkulär ekonomi med maximalt värdeskapande och minimal miljöbelastning, då träpellets skapas från en restprodukt i en annan process. Samtidigt är tillgången på skogsråvara begränsad. En utmaning är också att bibehålla hög leveranskapacitet och störningsfri produktion.

Artiklar

Bioenergi i samarbete med SCA

Bioenergi och SCA samarbetsavtal sträcker sig till 2028, med möjlig förlängning till 2030. Avtalet innebär att Bioenergi tillverkar träpellets på uppdrag av SCA som i sin tur står för råvaruförsörjning och försäljning.

En viktig del av energisystemet

Bioenergis pelletstillverkning är en del av Luleås unika energisystem, ett system som bygger på återvinning, i flera led.

Nyckeltal

Biobränslen som pellets är en viktig förnybar energikälla för värmeproduktion. Studier från Svenska Miljöinstitutet visar att svenskproducerade pellets är ett klimateffektivt bränsle. Inräknat produktion samt transporter så genererar pellets från Bioenergi drygt 47 gram fossila koldioxidutsläpp per kWh värmeeffekt. Det gör att pellets som värmekälla bara släpper ut runt en sjundedel så mycket fossilt kol i jämförelse med uppvärmning från el som inte är miljömärkt. 2020 producerade Bioenergi 79 255 ton pellets med ett energivärde på ca 390 GWh. Bioenergi genererade därmed klimatnytta och minskade fossila CO2-utsläpp motsvarande 113 700 ton jämfört med uppvärmning med omärkt, direktverkande el.

Bredband

Utvecklingen har aldrig gått så snabbt som den gör idag. Och den kommer aldrig mer gå så här långsamt. Digitaliseringen av allt - från vår vardag till industrin - står i centrum för utvecklingen, med lika delar utmaningar som möjligheter. Vår uppgift på Lunet är att se till att vårt gemensamma fibernät är en del av lösningen. Vår uppkoppling mot världen måste vara ännu smartare och mer följsam, så att vi kan bana väg för framtidens innovationer, smarta lösningar och produkter. När världen krymper vill vi att du ska känna att du befinner dig mitt i, precis där du är.

Vart vi är på väg

Behovet och värdet av ett tillgängligt och stabilt fibernät med hög hastighet och kapacitet ökar snabbt. Kontroll, styrning och mätning med hjälp av uppkopplade sensorer är ett behov som växer starkt vilket i sin tur ställer höga krav på nya digitala infrastrukturer där olika typer av radionät kommer att spela en avgörande roll.

Vad vi har kvar

Lunet ska fortsätta vara proaktiva genom att driva utbyggnaden av framtidens infrastruktur och utveckla möjligheter för leverantörer av digitala tjänster att leverera en stor spännvidd av tjänster och lösningar inom Lunets digitala infrastruktur.

Vilka våra utmaningar är

Fibernäten är en samhällskritisk infrastruktur och både samhällsberoendet och det värde som levereras i näten ökar kraftigt. Därför måste fibernäten vara redundanta och stabila. I takt med att allt mer av vårt samhälle blir uppkopplat, sammankopplat och styrt via nätet ökar också behovet av och komplexiteten runt säkerhet, såväl fysiskt som digitalt.

Artiklar

Förändring som förenklar

För att förenkla för slutkunderna har Lunet anslutit sig till den branschstandard som gäller för bredband. Alla frågor som rör tjänster i stadsnätet sker nu via tjänsteleverantören.

Lunet skapar möjligheter för ett smart Luleå

Under en längre tid har Lunet arbetat för att ta fram ett öppet sensornätverk för smarta, uppkopplade tjänster.

Fritt WiFi i Luleå

På uppdrag av Luleå kommun har Lunet byggt ett fritt WiFi i centrala Luleå. Nätverket sträcker sig tvärs over centrumhalvön och omfattar även norra och södra hamn.

Nyckeltal

 

Ett leveranssäkert fibernät för datakommunikation med hög funktionalitet, kapacitet och tillgänglighet är en nödvändighet för att möta och leverera lösningar på dagens och morgondagens hållbarhetsutmaningar. Ökad digitalisering och automation i alla delar av samhället innebär ett allt större behov av att kontrollera, mäta, styra, reglera och koppla samman funktioner, människor och maskiner. Lunet äger, utvecklar och driver ett öppet stadsnät där högsta prioritet är att göra det möjligt för tjänsteleverantörer att leverera de nyttigheter och funktioner som kunderna efterfrågar. 

Allt annat vi gör

Att utveckla vårt lokala energisystem är en förutsättning för samhällsutveckling, men att samhället utvecklas är också en förutsättning för oss. Vårt uppdrag handlar om att leverera hållbara el- och värmelösningar till våra kunder. För att det ska vara möjligt behöver vi göra många andra bra saker. Kompetensförsörjning, god säkerhetshantering och kloka samarbeten är några av dem. På så vis kan vi fortsätta att skapa förtroende hos våra kunder. Ett förtroende vi tackar för genom att ge tillbaka och satsa lokalt på sådant som vi tror på och som skapar värde för dig som bor här.

Vart vi är på väg

För att skapa morgondagens hållbara energisystem, och för att Luleå Energi ska ha ett existensberättigande i framtiden, behöver vi kontinuerligt arbeta med att utveckla vår verksamhet och samtidigt bidra till att samhället runt omkring oss utvecklas.

Vad vi har kvar

Att fortsätta knyta till sig kompetens för framtiden genom fler rekryteringsvägar, arbeta strukturerat med säkerhetsfrågor och fortsätta att initiera fler samarbeten och partnerskap som gynnar det lokala energisystemet är några exempel på fokusområden de närmsta åren.

Vilka våra utmaningar är

Nya kompetensområden växer fram och vi behöver hitta kompetenta medarbetare som delar våra värderingar och vill fortsätta att utveckla vår verksamhet med oss. I takt med att allt mer styrs och hanteras digitalt ser vi hur fler och fler försöker komma åt och skada infrastruktur och system. Vi behöver därför fortsätta att bygga trygghet och säkerhet, såväl fysiskt som digitalt.

Artiklar

Breddad rekryteringsbas

Vi står inför en framtid som tydligt pekar på att kampen om arbetskraft och kompetens kommer att bli tuffare. I stora drag handlar detta om att det finns en brist på arbetskraft och ett stort gap mellan kompetensen hos befintlig arbetskraft och arbetsgivarnas efterfrågan.

Samarbete med Sjöräddningssällskapet

Luleå Energi har valt att ingå ett samarbete med Sjöräddningssällskapet i Luleå. Samarbetet ska bidra till Sjöräddningssällskapets viktiga uppdrag med att göra Luleå skärgård till en ännu säkrare plats att vistas i.

Ett sommarjobb i färg

För tredje sommaren i rad har några av Luleås nätstationer genomgått färgglada förvandlingar när unga sommarjobbare fått sätta sin egen prägel på staden. Målet med projektet är att ge ungdomar ett meningsfullt arbete och att försköna Luleås offentliga rum.

Luleå Energis värdeskapande

För att Luleå Energi ska kunna fortsätta leverera efterfrågade produkter och tjänster till sina kunder måste koncernen vara lönsam och gå med vinst. Men god ekonomi är bara en av flera värdemätare på hur framgångsrika vi är som bolag.

Vår vision - Nav i regionens energiomställning

Luleå Energi-koncernen är i förändring. Det är också den samhällsomvandling som sker runt omkring oss. För att möta framtida utmaningar och kunna ta vara på möjligheter behövde vi tydligt peka ut riktningen om vart vi ska. På så vis ge våra medarbetare bästa förutsättningar att röra sig framåt med full kraft och engagemang, även i utmanande tider med stor osäkerhet.